Eerste kandidaten Regionale Zorgacademie van start

Persbericht
Huizen, 2 maart 2022
 
Eerste kandidaten Regionale Zorgacademie van start
Opleidingskandidaten kiezen eigen tempo en leertraject vanuit een betaalde baan in de ouderenzorg

Met het aansnijden van een feestelijke taart is op dinsdag 1 maart de eerste groep opleidingskandidaten gestart binnen de Regionale Zorgacademie Gooi-Vechtstreek-Almere. De kandidaten volgen als zij-instromer een verkorte opleiding tot Verzorgende in de ouderenzorg omdat er grote behoefte in deze regio grote behoefte is aan zorgmedewerkers. 10 zorgorganisaties uit de regio en vijf onderwijspartners verzorgen de opleiding en werk-leerplekken.
 
Leren in de praktijk
De eerste groep zij-instromers volgt een verkorte opleiding van 18 maanden voor Verzorgende IG niveau 3. De kandidaten werken in de praktijk en in een online leeromgeving.  Hierbij maken ze gebruik van innovatieve digitale middelen zoals Google glass. Iedere kandidaat krijgt daarnaast coaching-on-the-job. De studenten werken heel zelfstandigheid. Tijdens de opleiding lopen de kandidaten ook een stage bij een andere ouderenzorgorganisatie in de regio.
 
Kandidaten kiezen voor betekenis en zelfstandigheid
Yvonne Groen (48) werkte tot voor kort in een woonwinkel en wil graag werk met meer betekenis. ‘Mijn werk in de woonwinkel ging alleen maar over mooie spullen. Ik heb mij aangemeld voor de opleiding Verzorgende omdat ik de tijd om te leren flexibel kan indelen. Het spreekt mij ook aan dat ik kan kiezen bij welke ouderenzorgorganisatie in de regio ik zou willen werken’.
Roxane Schreiber (35) werkt als zzp’er in de culturele sector en organiseert evenementen. Door de Coronacrisis was het in deze sector niet gemakkelijk het hoofd boven water te houden. Roxane: ‘Ik ben via een uitzendbureau gaan werken voor verpleeghuizen. Ik ging nadenken over hoe je met ouderen omgaat in de samenleving. Dat raakt mij later ook. Toen ben ik bewust op zoek gegaan naar een werk-leer baan in de zorg. Deze opleiding duurt maar 18 maanden en ik ben gewend zelfstandig te werken. Je kan in deze werk-leerbaan de theorie direct in de praktijk toepassen en testen. Dat past bij mij’.
 
Loopbaan in de regio
Vanaf maart 2022 starten de eerste zij-instromers niet alleen hun leerbaan, maar ook hun loopbaan in de ouderenzorg. Nu leidt het leer- en loopbaantraject hen op tot een baan op niveau 3, maar op termijn kan de kandidaat zijn/haar loopbaan vervolgen naar niveau 4 en 5. Tijdens de opleiding lopen de kandidaten ook een stage bij een andere ouderenzorgorganisatie in de regio. Deze praktijk-gestuurde opleidingen werken met modules, die straks ook openstaan voor bestaande medewerkers die zich verder willen ontwikkelen, hun kennis willen verdiepen en de loopbaan willen vervolgen.

Uitdagingen in de regio
De zorgorganisaties staan voor stevige uitdagingen. Regionale samenwerking is nodig om de vraagstukken van nu en straks het hoofd te kunnen bieden. De Regionale Zorgacademie is een van projecten die deel uitmaken van de Regionale Zorgvisie Gooi, Vechtstreek en Almere die de ouderenzorgorganisaties, in samenwerking met Zilveren Kruis Zorgkantoor, een jaar geleden presenteerden.

Aanmelden kan nog steeds
Zij-instromers, carrièreswitchers, met of zonder ervaring in de zorg, die ook de overstap willen maken naar een loopbaan in zorg en welzijn voor ouderen, kunnen zich aanmelden voor een nieuwe groep op de website Baansprong . Geïnteresseerden of mensen die nog twijfelen kunnen zich ook aanmelden via het arbeidsplatform ZorgStart. Daar volg je een persoonlijke leerroute om je te oriënteren in de zorg voordat je doorstroomt naar een (leerwerk)baan. Kandidaten kunnen op verschillende momenten in het jaar starten met een opleiding voor Verzorgende. De opleidingen worden geleidelijk uitgebreid met werk-leerplekken op verschillende niveaus en functies.
 
De deelnemende zorgorganisaties uit de regio zijn: HilverZorg, Vivium Zorggroep, Inovum, Amaris Zorggroep, King Arthur Groep, Zorggroep Almere, De Oude Pastorie, Nusantara, LZorg en Rosa Spier Huis. De onderwijspartners zijn: MBO-Hilversum, NCOI, ROC Amsterdam, ROC Flevoland en Oppstap. Zilveren Kruis Zorgkantoor stimuleert en ondersteunt de samenwerking van de zorgorganisaties in de regio.
 
Voor vragen kunt u contact opnemen van Rob van der Woude, communicatieadviseur RZA: rob.vanderwoude@vdcp.nl of telefonisch: 06-51432852